Logo Libaro

De overstap van lokale software naar een web applicatie

Bert Clybouw op 05-11-2015

Momenteel werken we aan een webapplicatie voor Calcupal. De ontwikkeling is van start gegaan en we zijn met zijn allen reeds erg enthousiast over de innoverende factor van de applicatie. Calcupal is een onderneming waarvoor we eerder al de website www.calcupal.be ontwikkelden. Calcupal biedt ondersteuning bij rekenmoeilijkheden en dyscalculie. Ze verkopen het softwareprogramma ‘Analyse van de Rekenfeiten’ en bieden specifieke vorming rond rekenfeiten aan.

Tot op heden was het programma ‘Analyse van de Rekenfeiten’ een programma dat geïnstalleerd moest worden op de computer of het netwerk van de klant. Licenties werden verschaft op basis van het domein waarin het programma draait. Het programma is geschreven in Visual Basic 6.0, een sterk verouderde taal.

Er zijn verschillende nadelen aan het oude systeem:

  • Het vereist relatief veel werk van Calcupal en de klant om het programma te installeren.
  • Het programma draait enkel op Windows computers, wat het doelpubliek beperkt.
  • Updates verspreiden is arbeidsintensief voor de ontwikkelaar en gebruiker.
  • De mogelijkheden om een moderne interface te ontwerpen zijn beperkt.
  • Alsmaar minder ontwikkelaars kennen VB 6.0 waardoor het niet vanzelfsprekend is andere programmeurs te laten werken aan de software.

Calcupal heeft de keuze gemaakt over te stappen naar een webapplicatie. Dit is een prachtig voorbeeld van een innoverend bedrijf dat toekomstgericht denkt. Het bestaande programma ‘Analyse van de Rekenfeiten’ zetten we om naar een webapplicatie die niet alleen de oude beperkingen wegwerkt maar ook een heleboel nieuwe mogelijkheden schept.

Een webapplicatie lost de bestaande beperkingen als volgt op:

  • Een webapplicatie is toegankelijk in de browser net als eender andere website. Er is geen installatie meer vereist waardoor de gebruiker al binnen enkele seconden toegang heeft tot het programma.
  • Eender welke browser kan de webapplicatie openen zonder extra software te installeren. Hierdoor is het mogelijk de applicatie te openen op elk apparaat dat op het internet kan browsen. Daarenboven is de webapplicatie responsive waardoor het design zich aanpast aan de grootte van het scherm, wat vooral gewenst is voor tablets en smartphones.
  • Door de online versie te overschrijven met de nieuwste versie hebben alle gebruikers in één klap de nieuwste versie.
  • De browser biedt oneindig veel mogelijkheden om een design te maken naar de vereisten van het programma. Dit gebeurt met behulp van HTML en CSS.
  • Webapplicaties zijn de toekomst. Het aantal programmeurs met de vaardigheden om hiermee te werken stijgt alsmaar.

Dit is een schoolvoorbeeld van een innoverend bedrijf en wij, met Libaro, juichen dit dan ook ten volste toe. Webapplicaties bieden onnoemelijk veel nieuwe mogelijkheden en maken het toegankelijk voor eender wie.